Miltä teollisuus tuntuu? -keskustelusarja Merikeskus Vellamossa

Merikeskus Vellamossa käynnistyy Miltä teollisuus tuntuu? -keskustelusarja, jossa ollaan Kymenlaakson museon Puun vuoro -näyttelyn teemojen äärellä. Ensimmäinen tilaisuus on keskiviikkona 10.5. klo 17-18.30.

Keväällä 2022 avautunut Puun vuoro esittelee Kymenlaakson metsäteollisuuden 150-vuotista menneisyyttä unohtamatta nykyisyyttä ja tulevaisuuttakaan. Näyttelyssä kuljetaan puun matka metsästä tehtaalle ja ollaan töissä tehtaalla. Käydään läpi kriisejä, työturvallisuutta ja kansainvälisyyttä. Tuoteseinällä esitellään tuotteita sodanaikaisista paperinarukengistä moderneihin innovaatioihin asti. Myös tehdasyhteisöt ja ympäristökysymykset huomioidaan.

 Miltä teollisuus tuntuu? -sarjassa annetaan tilaa moniääniselle ja arvostavalle yhteisölliselle keskustelulle näyttelyn teemoista. Yleisölle avoimissa keskustelutilaisuuksissa on tavoitteena mahdollistaa vastakkaistenkin näkökulmien esittäminen turvallisessa ja tiedollisesti luotettavassa alustassa eli museossa. Tavoitteena on luoda Vellamoon uusi tapa tehdä museotyötä osallistavan ja ajankohtaisia näkökulmia esiin tuovan konseptin avulla.

Kymenlaakson museo sai keskustelukonseptiinsa rahoitusta Museoviraston innovatiivisista avustuksista. Museon yhteistyökumppaniksi valittiin Osana yhteistä ratkaisua Oy, jolla on vahva osaaminen yhteiskunnallisen keskustelun fasilitoinnista. Hankkeessa myös koulutetaan museon henkilökuntaa fasilitointiin. Tavoitteena on kehittää konsepti, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös muiden Merikeskus Vellamossa esillä olevien teemojen käsittelyssä.

Keskustelusarjan ensimmäisen tilaisuuden otsikko on Kymenlaakson metsät ja metsäteollisuus 2030. Yleisölle avoin ja maksuton tilaisuus järjestetään Merikeskus Vellamon auditoriossa keskiviikkona 10.5.2023 klo 17–18.30. Keskustelu myös striimataan, ja sitä voi seurata Vellamon YouTube-kanavalla.

Kuinka paljon ja millaista puuta Kymenlaakson teollisuus tulevaisuudessa tarvitsee? Miten Kymenlaakson metsät vastaavat tähän tarpeeseen? Mikä on luonto- ja ilmastokysymysten asema ja merkitys? Entä miten alueen metsien virkistyskäyttö kehittyy tulevaisuudessa?

Teollisuus ja sen yhteys metsiin ovat olleet vuosikymmeniä kymenlaaksolaisuuden ytimessä. Miltä tämä yhteys näyttää tulevaisuudessa ja miten se vaikuttaa jatkossa paikalliseen elämään? Keskustelemassa ovat metsänomistajien, metsäpalvelujen, luontopalvelujen, viranomaisten ja teollisuuden edustajat.

Keskustelijat:

Marika Hänninen, metsänomistaja

Panu Pettinen, toiminnanjohtaja, Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso

Timo Tidenberg, tehtaanjohtaja, Stora Enson Sunilan tehdas

Taina Ihaksi, hydrobiologi, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Riku Rinnekangas, toiminnanjohtaja, Suomen Luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri

Tilaisuuden jälkeen keskustelua voi jatkaa vapaamuotoisesti Puun vuoro -näyttelyssä metsäteollisuuden historian äärellä. Näyttelyihin on keskiviikkoisin vapaa pääsy klo 17–20.

 Tilaisuus on osa Puun vuoro -näyttelyn oheisohjelmaa.

Keskustelusarjan tulossa olevat tapahtumat:

Ke 24.5. klo 17.00–19.30, Merikeskus Vellamo

Miltä kymenlaaksolaisuus tuntuu nyt ja tulevaisuudessa?
https://www.merikeskusvellamo.fi/milta-kymenlaaksolaisuus-tuntuu-nyt-ja-tulevaisuudessa/

Pe 8.9. klo 10.30–11.30, Merikeskus Vellamo

Kotiseutupäivien keskustelukammarissa teemana Puun vuoro -näyttely ja metsäteollisuus.

Ke 27.9 klo 17.00–19.00 Kuusankosken Taideruukki

Miltä kymenlaaksolaisuus tuntuu nyt ja tulevaisuudessa?

 

 

The post Miltä teollisuus tuntuu? -keskustelusarja Merikeskus Vellamossa appeared first on Kotkan kaupunki.