Sähkökatkot

Tältä sivulta löydät tietoa talven kiertäviin sähkökatkoihin varautumisesta sekä niiden vaikutuksista Kotkan kaupungin palveluihin. Päivitetty 22.12.2022

Riittääkö sähköä kaikille?

Kun sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan, sähkön saatavuuden riski on ajankohtainen erityisesti kovilla talvipakkasilla.

Tutustu Fingridin videoon mahdollisista sähkökatkoista. Käynnistä video käynnistyspalkista.
Jollei video näy, avaa Fingrid sivu
fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Sähkökatkot viimeinen keino

Jos kulutuksen vähentäminen ja muut keinot eivät riitä, kiertävät sähkökatkot ovat kansallisen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan viimeinen keino välttää sähkönjakelun suurhäiriö sähköpulatilanteessa. Sähkökatkot tulevat maksimissaan kahden tunnin jaksoissa ja niitä ajoitetaan eri puolille maata ja kaupunkeja.

Kotkan kaupunki on varautunut kiertäviin sähkökatkoihin, ja varautuminen on tärkeää myös kaikille kotitalouksille.

Jokainen voi myös ehkäistä sähköpulaa vähentämällä sähkönkäyttöä, erityisesti arkiaamuisin klo 7–9 ja alkuiltaisin klo 16–20.

Alla olevasta linkkivalikosta voit hakea tietoa ja ohjeita mahdollisiin sähkökatkoihin.

Sähkökatkot, varautuminen, vaikutus ja toiminta

Sähkökatkosta ei tarvitse välittömästi ottaa yhteyttä sähköverkon haltijaan. Poikkeuksena tilanne, missä sähkökatko johtuu esimerkiksi pihapiirissäsi sähkölinjalle kaatuneesta puusta.

Sähkökatkon sattuessa saat ajankohtaista tietoa sähköyhtiöiltä, tiedotusvälineistä sekä Kotkan kaupungilta. Häiriöviestien seuraamista varten kannattaa huolehtia, että puhelimissa, tietokoneissa ja varavirtalähteissä on virtaa.

Pidä huolta, että sähköyhtiöllä on voimassa oleva puhelinnumerosi, jotta häiriötilanteiden viestit tavoittavat sinut.

Sähkökatkojen ja muidenkin häiriötilanteiden varalta joka kodissa olisi hyvä olla kotivara, eli ruokaa, vettä ja lääkkeitä ainakin kolmeksi vuorokaudeksi.

Kymenlaakson sähkö – Tietoa sähköpulasta

72tuntia.fi – varautuminen

Kymen Vesi on varautunut häiriötilanteisiin, mutta varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kotitalouksissa on sen vuoksi hyvä olla varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen. Jos sähköt ovat kiinteistöstäsi poikki, vältä veden käyttöä.

Kymen Vesi: Varautuminen sähkökatkoihin
Ilmoita häiriöstä, jos veden haju tai väri poikkeaa normaalista. Kymen Veden päivystysnumero häiriötilanteissa p. 05 228 1129.

Kaupungin palvelut sähkökatkojen aikana

Eläinlääkintähuollon toiminta joudutaan turvallisuussyistä supistamaan tai keskeyttämään kokonaan sähkökatkon ajaksi. Etukäteen varatut ajat siirretään toiseen ajankohtaan.

Joukkoliikenne Kotka–Hamina–Pyhtää -alueen paikallisliikenne toimii tämänhetkisen tiedon mukaan normaalisti myös sähkökatkojen aikana. Kaikki vuorot pyritään ajamaan aikataulujen mukaisesti ja mahdollisista häiriöistä tiedotetaan Kotkan seudun bussiaikataulut -verkkosivulla
Kotkanaikataulut.fi
sekä Kotkan seudun reittioppaassa
Kotka.digitransit.fi.

Huomiothan, että lipunmyynti Palvelupiste Ruorissa katkeaa sähkökatkon aikana.

Katuvalot, muu ulkovalaistus ja liikennevalot eivät ole toiminnassa sähkökatkon aikana. Risteyksissä ajetaan ja liikutaan normaalien liikenne- ja väistämissääntöjen mukaisesti. Pimeän aikana ulkona liikkuessa ympäristön havainnointi on ensiarvoisen tärkeää. Huoltajia pyydetään huomiomaan tämä etenkin lasten koulumatkojen osalta.

Kaupunginarkiston asiakaspalvelu ja tietopalvelu suljetaan sähkökatkon ajaksi.

Kirjastot suljetaan sähkökatkon ajaksi. Henkilökunta ohjaa asiakkaita toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla.

Museot ja kulttuuri
Merikeskus Vellamon museot suljetaan sähkökatkon sattuessa loppupäiväksi. Ennakoimattoman sähkökatkon aikana henkilökunta ohjeistaa asiakkaita rakennuksesta poistumisessa.
Akvariotalo Maretarium suljetaan sähkökatkon sattuessa.

Nuorisotyö pyrkii järjestämään vaihtoehtoista toimintaa sähkökatkojen aikana.

Palvelupiste Ruori suljetaan kassapalvelujen ja muun asiakaspalvelun osalta sähkökatkon ajaksi.

Peruskoulut, lukiot ja varhaiskasvatus ovat toiminnassa sähkökatkon aikana ja niiden toiminta pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti. Sähkökatkoilla saattaa olla vaikutusta ruokailujen järjestämiseen.

Peruskouluissa ja lukioissa rehtori tiedottaa koulukohtaisista muutoksista erikseen huoltajille. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan Wilma järjestelmässä, niin kauan kuin sen toiminta pystytään turvaamaan. Tarvittaessa tiedotetaan myös koulujen ulko-oviin laitettavilla tiedotteilla. Mahdollisiin sähkökatkoihin on varauduttu esimerkiksi hankkimalla varavirtalähteitä, pattereilla toimivia radioita, valoja, lyhtyjä, taskulamppuja sekä muita toiminnan turvaamiseksi tarkoitettuja materiaaleja.

Päiväkodit ja esiopetukset ovat varautuneet mahdollisiin sähkökatkoihin koulujen tapaan. Lasten ruokailut pyritään toteuttamaan vallitsevat olosuhteet huomioiden. Varhaiskasvatuksessa huoltajia tiedotetaan Muksunetti-järjestelmässä. Tarvittaessa tiedotteet löytää päiväkotien ja esiopetusten ulko-ovista.

Uimahallit ja muut liikuntapaikat suljetaan aukioloaikoina puoli tuntia ennen ennakkoon tiedossa olevaa sähkökatkoa. Sulkemisesta tiedotetaan etukäteen asiakkaita aikataulujen salliessa.

Myös vuoron varanneita tiedotetaan ennakkoon. Tiedottaminen tapahtuu sähköpostitse seurojen yhteyshenkilöille sekä paikan päällä liikuntapaikoille asetettavien tiedotteiden kautta.

Aiheesta muualla

Fingrid.fi-verkkosivusto

Fingrid – sähköjärjestelmän tila

Kymenlaakson sähkö – Tietoa sähköpulasta

Kotkan Energia – Sähkönjakelujen vaikutus kaukolämpötaloihin

72tuntia.fi-verkkosivusto

The post Sähkökatkot appeared first on Kotkan kaupunki.